15.12.2010 | Kromě běžných informací jako jsou nutriční hodnoty nebo způsoby použití se na obalech výrobků můžeme setkávat i s tzv. nutričními či zdravotními tvrzeními. Co to vlastně je? Jak má s takovým tvrzením spotřebitel pracovat? Především je třeba přesně rozlišovat jejich význam.
14.12.2010 | Každý živočich má svůj život nějak omezený, leč ne každý sejde násilnou smrtí, jako je tomu u hospodářských zvířat. Zde však nelze používat lidských měřítek, či lidského uvažování.
14.12.2010 | Téměř polovina řidičů by při vánočních návštěvách chtěla pít nealkoholické pivo, vyplynulo z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos Tambor nejen mezi motoristy. Naopak nejméně je láká čaj, limonády a džusy. Ženy by se pak během svátků obecně rády vyhnuly sladkým syceným i nesyceným nápojům.
09.12.2010 | Biopotraviny nejsou podvod, přestože jejich kontrola není dokonalá. Potvrdili na panelové diskusi přední tuzemští odborníci. Produkce biopotravin na ekologických farmách prochází dostatečnou kontrolou a spotřebiteli zaručuje, že produkty se značkou bio skutečně splňují vyšší environmentální standard.
09.12.2010 | Několik tipů k rozpoznání čerstvé ryby od zkažené prozradí tabulka senzorických projevů.
30.11.2010 | Namátkovými vyšetřeními obchodovaného drůbežího masa před časem orgány našeho veterinárního dozoru zjistily závady u zásilek drůbežího masa z Polska, v září i říjnu se několik zásilek, zhruba 5 tun vracelo zpět výrobci.
30.11.2010 | S nadcházejícími Vánocemi přichází doba, kdy se v ulicích začínají objevovat stánky prodejců vánočních kaprů. Při nákupu kapra na vánoční stůl bychom se měli držet několika základních doporučení, které nám vyjmenoval produkční rybář Ing. Pavel Míšek.
11.11.2010 | Když se řekne „dršťky“, každý Čech si nejspíš vybaví jediné jídlo, které se ze zvířecích žaludků dá uvařit – dršťkovou polévku. A ne každý má nejlepší vzpomínky, ať už vinou školních jídelen nebo přesolených polotovarů.
04.11.2010 | Český pivní trh patří k nejohleduplnějším na světě, co se týká druhů obalů a jejich šetrnosti k životnímu prostředí. Zhruba polovina veškerého piva se v ČR prodá v jednom z nejekologičtějších balení, tj. v sudech. Dalších cca 40 % piva putuje ke spotřebiteli ve vratných půllitrových láhvích, tedy balení obecně respektovaném jako ekologicky šetrné.
04.11.2010 | Cena cukru na londýnské burze ICE dnes vzrostla o více než dvě procenta na nové maximum za 30 let. Cenu cukru podporuje oslabování kurzu dolaru po středečním uvolnění měnové politiky v USA a napjatá situace v globální nabídce této potravinářské komodity.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.